Mikä on Kesäpäivä CAL?

Kesäpäivä CAL on  virkkausprojekti, jossa syksyn 2018 aikana julkaistaan 24 erilaista ohjetta ruutuihin, joista syntyy torkkupeitto. Liitos ja reunus viimeistelevät kokonaisuuden. Yhden ruudun koko on n. 23×23 cm, joten ihan mukavan kokoinen peitto niistä saadaan virkattua. Valmiin peiton koko on 120×180 cm ja 130×200 cm välillä. Innostuneimmat voivat virkata monistamalla palojen määrän vaikka parisänkyyn päiväpeiton.  Ohjeet julkaistaan ensin suomeksi 7.9.2018 alkaen  ja myöhemmin myös englanniksi.

Julkaisuaikataulu ja jo julkaistut ohjeet löytyvät täältä.

Ruudut ovat kaikki erilaisia, niissä on riittävästi haastetta kokeneelle virkkaajalle, mutta varmasti vähemmän virkanneetkin pääsevät ohjeiden perusteella eteenpäin.  Ohjeiden runkona ovat sanalliset ohjeet ja niitä tukevat vaihekuvat ja kaaviot. Joissain ruuduissa on apuna video haasteellisemmista kerroksista.

Kuka on Kesäpäivä -peiton taustalla?

Kesäpäivä peiton/DesignedByIhannetila suunnitelmat ovat minun koukustani. Olen Seija Ervelius, sisustussuunnittelija, ammattijärjestäjä, isännöitsijä ja SAP HCM konsultti.  Pidän kauniista asioista ja käsillä tekemisestä, kuten huovuttaminen, maalaaminen tai kuvanveisto. Asun Imatralla ja Saimaan rannalla on myös lempipaikkani. Virkkaamani Kesäpäivä-peitto onkin kuvattu niissä maisemissa.

Virkkauksen alkeet opin mammaltani alle kouluikäisenä. Virkannut olen satunnaisesti, mutta nyt olen vallan hurahtanut virkkaamiseen ja se onkin yksi rakkaimpia harrastuksiani.

Ajatus Kesäpäivä CAL peittoon lähti kun suunnittelin Kalevala CAL peittoon kaksi ruutua tammikuussa 2017, ne olivat elämäni ensimmäiset omat virkkausohjeeni. Virkkasin Kallio-värein mallipeiton  ja sen nähdessään poikani pyysi, että virkkaisin heille tupaantuliaislahjaksi myös peiton. Siitä syttyi kipinä ja suunnittelin heidän peittoonsa uusia ruutuja. Kun niitä oli riittävästi kasassa, aloin tehdä ohjeita, jotta voisin myöhemmin virkata saman ruudun uudelleen. Ideoita tuli kuitenkin jatkuvasti lisää ja kun ohjeiden määrä kasvoi, päätin julkaista oman CAL projektin.

Haasteellisinta projektissa oli löytää tapa miten kerrosten yli menevät pitkät pylväät saadaan kaavioissa kuvattua ymmärrettävällä ja selvällä tavalla. Ehdottomasti hauskinta oli antaa luovuuden viedä, uusia ideoita syntyi niin paljon, ettei virkkuukoukku tahtonut perässä pysyä. Kaaviota varten opettelin käyttämään virkkauskaavioiden tekoon tarkoitettua ilmaisohjelmaa Crochet Charts. Löysin oman tyylini kaavioiden tekoon ja toivonkin, että kaaviot ovat sinusta havainnollisia.

Lempipalaani minun on vaikea nimetä, eihän äiti voi laittaa lapsiaan paremmuusjärjestykseen? Ruudut ovat uniikkeja ja niillä on kaikilla oma persoonallisuutensa; Kruunuvuokko hurmaa kauneudellaan, Auringonkehrä geometrisuudellaan,  Auringonkukka iloisuudellaan ja  Tähdenlento erikoisuudellaan.

 

Ihana tukiryhmäni

Peitto ja ohjeet eivät olisi näin upeita, ellei minulla olisi ollut apuna kannustava, kokenut ja suurenmoinen testivirkkaajaryhmä.  Sanat eivät riitä kertomaan, miten kiitollinen olen heille kaikista huomioista ja parannusehdotuksista. Ohjeet on testattu huolellisesti. Ensin jokainen ohje testattiin 3-5 kertaan ja kun virkkasimme mallipeittoja, tehtiin hienosäätö, jolloin jokainen ruutu käytiin läpi 6 kertaa suurennuslasin kanssa.  En tosin takaa, etteikö pieniä virheitä tai tulkinnanvaraisia kohtia olisi jäänyt, mutta parhaamme olemme tehneet, jotta virkkaaminen sujuisi joustavasti.

Tukitiimimme auttaa myös Facebook -ryhmässä  Kesäpäivä CAL Suomi vastaamalla virkkaajien kysymyksiin.

Lämmin kiitos Marja, Marja-Riitta, Minna, Suvi ja Taina sekä Päivi ja Mervi!

Tutustu tukiryhmääni ja mallipeittoihin täällä 

Yhteistyökumppanit

Langat

Lankatoimittaja Menitan kanssa olen yhteistyössä, heiltä tulevat lankoihin valmiit paketit. Upeat langat peittoihin onkin tulossa; Schachenmayr Merino Extrafine 85 ja Schachenmayr Wool 85 sekä liitokseen ja reunukseen saman lankasarjan ohuempi lanka. Siis kaksi eri hintaista lankaa, joista voi valita omalle kukkarolle sopivamman. Lankapaketit tulivat myyntiin maanantaina 13.8.2018. Molempia lankoja on ilo virkata.

Peitossa on 4 eri väriyhdistelmää ja yksivärinen vaihtoehto näin lankapaketteja on yhteensä 10 erilaista.

Musiikki

Lahjakas nuori muusikko Hienovireen Juho Lätti on säveltänyt videoiden taustalla kuuluvan musiikin ja editoinut videot.

Valokuvat

Mallipeiton kuvat on jokainen virkkaaja kuvannut itse, minulla on myös ollut apuna Tero Ervelius, jonka kamerasta ovat kauniit lapin kuvat.

 

Värimaailma

Erilaisia valmiita väriyhdistelmiä on neljä ja toki myös yksivärinen, niiden nimet ovat: Kesäaamu, Kesäpäivä, Kesäilta, Kesäyö ja Yötön yö. Kesäaamu ja Kesäpäivä virkataan seitsemällä eri värillä, Kesäilta ja Kesäyö kolmella värillä.  Kesäillassa ja Kesäyössä voit valita itse tehostevärin, nämä peitot ovat muuten samanlaisia, mutta toinen on vaaleammalla pohjalla ja toinen tummemmalla pohjalla. Yksivärisen Yöttömän yön värin valitset tietysti itse.

 

Malleissa käytetyt värit (ensin ruudut ja sen jälkeen liitos ja reunus):

Ruudun kerrokset väreineen näkyvät kunkin ohjeen alussa.

Yötön yö: yksivärinen, valinnainen väri

 

Ohjeet

Langankulutus

Tee ensin mallitilkku, näin varmistat lankapaketin lankojen riittävyyden, Vyötteen mukaan 10×10 cm mallitilkku sisältää 18 silmukkaa ja 25 riviä. Virkkaa värillä 3 mallitilkku, jossa on 18 pylvästä ja 5 kerrosta, ensin vyötteen ehdottamalla koukulla. Mallin leveys tulisi olla 10 cm. Vaihda tarvittaessa koukku pienemmäksi tai suuremmaksi. Jos mallitilkusta tulee liian tiukka vaikka pääsetkin 10 cm:iin, vaihda koukku puolta numeroa suurempaan.  Lankapakettien lankamäärä riittänee puolen numeron koukkunumeron suurentamiseen. Jos käsialasi vaatii tai tarvitset vielä suuremman koukun, voit harkita ylimääräisten kerien tilaamista. Kuvassa näet monta 50 g kerää kului peitoon ja monta liitokseen ja reunukseen.

Liitos ja reunus virkataan puolta numeroa pienemmällä koukulla kuin muu työ.

Muista pitää aloituksen ja lopetuksen langanhännät lyhyinä. Jos käsialasi on löysä tai virkkaat suuremmalla koukulla tai teet malliruutua suuremman koeruudun, voit tarvita ylimääräisiä keriä paketin lisäksi. Puolen numeron lisäys koukun koossa lisää langankulutusta noin 10 %. Kuten seuraavasta kuvasta käy ilmi, ensin liian pienellä virkattu ruutu, jonka koko oli 22 cm kasvoi 2 cm:llä kun koukkua suurennettiin. Tässä tapauksessa koukun suurentamiseen oli tarve, sillä työ olisi muuten tullut liian tiukaksi koukulla, jolla mallipala oli tasan 10 cm.

Ruutujen koko on Extrafine langalla 23 cm ja Wool langalla 22-23 cm.

Miten ohjeita luetaan?

Ohjeet koostuvat kolmesta kokonaisuudesta: sanallisesta ohjeesta, kerroskohtaisesta kaaviosta ja vaihekuvasta. Haasteellisimmista kerroksista olen tehnyt myös videot.

Ohjeiden julkaisun yhteydessä on arvio siitä minkä tasoinen ohje on. Ruuduissa on  riittävästi haastetta kokeneelle virkkaajalle, mutta vähemmän virkannut pääsee myös eteenpäin lukemalla ohjeet huolellisesti.

Eri väripakettien käyttöä helpottaa joka kerroksella olevat väripalkki, siitä näkee suoraan, mitä väriä käytät kun virkkaat lankapakettien mukaan. Kerroksen lopusta löytyvät silmukkamäärät. Kursiivilla hakasulkeissa on ohjeeseen liittyvää lisätietoa. Ne kannattaa lukea huolella, sillä ei ole tarkoitus, että virkataan pelkän kaavion perusteella.

Silmukat ja yhteiset ohjeet

Ohjeessa käytetyt silmukat ja viimeistelyohjeet löytyvät yleisistä ohjeista. Yleisissä ohjeissa on kerrottu kaaviossa käytetyt symbolit, silmukkalyhenteet ja siellä on neuvottu miten silmukat virkataan. Näin varsinainen ohje voi keskittyä itse ruutuun.  Perussilmukoiden tekoa ei ohjeisteta. Oletan, että kiinteät silmukat ja pylväät ovat virkkaajalle tuttuja.

 

Tekijänoikeudesta

Minä Seija Ervelius, mallin suunnittelija ja ohjeen laatija, pidätän oikeudet koko malliin, kuviin ja ohjeeseen. Sinulla ei ole oikeutta kopioida ohjetta, muokata, jakaa tai myydä sitä kokonaisuutena tai osina paperilla tai sähköisessä muodossa.

Jos julkaiset kuvan virkkaamistasi ruuduista tai koko peitosta sosiaalisessa mediassa, on minut mainittava siinä yhteydessä suunnittelijana.

Kaikki kaupallinen toiminta ohjeella tai ohjeen mukaan valmistetulla työllä on kielletty. Kaikkeen kaupalliseen toimintaan on aina ensin pyydettävä lupa.

Kiitos että huomioit tekijänoikeudet ja arvostat näin ohjeen laatimiseen käytettyä aikaa ja vaivaa!